21 Haziran En Uzun Gün

21 Haziran 2017 Çarşamba

Bugün 21 Haziran yani “yaz gündönümü”. Peki nedir 21 Haziran gün dönümü? 21 Haziran gündönümünde güneş ışınlarının yengeç dönencesine yılda bir kez dik geldiği zamanıdır. Yaz gündönümünde kuzey yarımkürede en uzun gündüz yaşanır. Güney yarımkürede ise bunun tam tersi olur, yani en uzun gece yaşanır. Bu demek oluyor ki 21 Haziran, yani bugün Türkiye’de en uzun gündür yaşarken, en kısa geceyi de yaşayacağız.

21 Haziran yaz gündönümünde neler yaşanır?

Yaz gündönümüyle birlikte yaşanan en uzun gün ile birlikte gölge boylarında da değişiklikler olmaktadır. Bu tarihte yani 21 Haziran’da dik gelen güneş ışınlarından dolayı kuzey yarımkürede en kısa gölge boyları oluşur. 21 Haziran’da kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanmaktadır.

Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede yazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.

Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer. Kuzey Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Güney Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir. Kuzey Kutup Dairesi’nde sadece bu gün 24 saat süreyle gündüz, Güney Kutup Dairesi’nde ise 24 saat süreyle gece yaşanır. Bu nedenle 21 Haziran’da ülkemizde en uzun gündüz Sinop’ta yaşanırken, en uzun gece ise Hatay'da yaşanıyor.

Bu kategorideki diğer yazılar