Erişilebilir Web Sayfaları İle Engelleri Aşıyoruz

21 Aralık 2016 Çarşamba

     Şirketlerin web sitesi sahibi olması nasıl artık bir zorunluluk ise, o web sayfasının ziyaret eden herkes tarafından sorunsuzca erişilebilir olması da başka bir zorunluluktur. Bu durum, en çok engelli kişiler için geçerlidir. Günlük hayatta pek çok olanaktan ve hizmetten tam anlamıyla yararlanamayan engelli kişiler, en azından bilgi kaynaklarına erişmek ve iletişim kurmak gibi işlemleri gerçekleştirirken bir zorluk çekmemelidir. Engelli kişilerin, özellikle de görme engellilerin kullanımı için tasarlanmış web siteleri, onların yaşam kalitesinin yükseltilmesinde büyük rol oynamaktadır.

     Kurumsal web sitesini bu anlayış doğrultusunda tasarlayan Uğur Soğutma;

     için özel çözümler geliştirmiş ve ”erişilebilir web sayfaları” oluşturmuştur. Çeşitli kontrol yazılımları ile, bu sayfaların engelli kişiler tarafından kolaylıkla kullanılıp kullanılamadığı test edilmiştir. Erişebilir web sayfaları yalnızca görme engelli kişilere yönelik değildir. Örneğin, bilgisayar ekranından okudukları bilgiyi anlayamayan, ancak bir ekran okuyucu program yardımıyla dinleyerek anlayabilen bazı “öğrenme engelli” kişiler ile, web sayfalarında bulunan resimleri veya çoklu ortam nesnelerini indirirken sorun yaşayan düşük modem hızına sahip kişiler de web sayfalarının erişilebilir olmasına ihtiyaç duymaktadır.

     Uğur Soğutma A.Ş, bu amaç doğrultusunda gerek tasarım, gerekse de teknik çalışmalar yapmış ve şu özelliklerle sahip web sayfaları geliştirmiştir:

     Kurumsal web sitesinin işaret dilinde tercümesini zaten yayınlamış olan Uğur Soğutma A.Ş, sunduğu bu ek özellikler ile engelli kişilerin mağduriyetini mümkün olan en alt düzeye indirmiş bulunmaktadır. Türkiye’de çok az sayıda web sitesinde hayata geçirilen bu özellikler, iletişimde engelleri kaldırma amacımıza giden yoldaki en önemli adımlardan biridir. Engelli insanlara verilen değerin onlara hissettirilmesi için, tüm fiziki ve sanal ortamların onların ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Bu durum artık bir temenni değil, kişi ve kurumların bir sorumluluğudur. Uğur Soğutma A.Ş, tüm şirket ve kurumları benzer düzenlemeleri yapmaya davet etmektedir. Engelsiz bir dünya, ancak ortak çaba göstererek elde edilebilecektir. 

Bu kategorideki diğer yazılar