Ev Yapımı Yoğurtun İnsan Sağlığına Faydaları

15 Şubat 2017 Çarşamba

Ev yapımı yoğurt, bilinen en eski gıdalardan biridir. İnsan sağlığına pek çok faydası olup, bunlardan bazılarını şöyle belirtmek mümkündür:

 Ancak, başlıkta da belirttiğimiz gibi, tüm bu faydaların söz konusu olabilmesi için, yoğurdun ev yapımı olması gerekmektedir. Bunun nedeni, yoğurdun faydalarının tamamen sütün doğal özelliklerinden kaynaklanmasıdır. İstatistikler, Türkiye’de her yıl 2 milyon tona yakın yoğurt üretildiğini ve kişi başı 30 kilo kadar yoğurt tüketildiğini göstermektedir. Yani yoğurt, ülkemizde son derece yaygın bir gıdadır. Ancak ne yazık ki, bu istatistikler ev yapımı değil, homojenize yoğurtları göstermektedir. Homojenize, yani marketlerde satılan yoğurtlar, sütün UHT adı verilen bir işlemden geçirilmesi ile üretilir. UHT, sütün 135 – 145 derece arasında ısıtılmasıdır. Bu sıcaklıkta ısıtılan süt içerisinde, hiçbir bakteri üremez. Dolayısıyla, çok uzun süreler saklanabilir hale gelir. Homojenize yoğurtların 6 aya varan raf ömürlerine sahip olmalarının nedeni de budur. Ancak UHT, sadece zararlı bakterileri öldüren bir işlem değil, sütün yapısını tamamen değiştiren bir uygulamadır. Diğer bir deyişle, UHT yöntemiyle üretilen yoğurtlar, yukarıda belirtilen faydalardan hiçbirine sahip değildir. Bu nedenle sadece ev yapımı yoğurtlar tüketilmeli, marketten alınacaksa da pastörize, yani önceden 75 dereceye kadar kaynatılmış süt ve yoğurtlar tercih edilmelidir. 

Bu kategorideki diğer yazılar