Klimalar Kaç Derecede Çalıştırılmalıdır?

20 Şubat 2017 Pazartesi

Bir klimanın kaç derecede çalışması gerektiği, sadece konfor değil, enerji tasarrufunu da ilgilendiren bir husustur. Klimalar, diğer soğutma araçlarından farklı olarak, içerideki havayı emer ve istenen sıcaklığa getirdikten sonra ortama geri verir. Diğer bir deyişle, dışarıdaki hava ile çalışmaz, sadece içerideki havayı kullanır. Bu bağlamda, ne kadar düşük dereceye ayarlanırsa o kadar güç harcayacaktır. Zira hem içerideki havayı istenen dereceye düşene dek soğutması, hem de o sıcaklık değerini sabit tutmak için çalışmaya devam etmesi gerekecektir. Bu ayarlamayı yapan parçanın ismi “kompresör” olup, bir klimanın en çok enerji tüketen bölümüdür. Kompresör, istenen sıcaklık değerine ulaşılana dek kendi kendini sürekli olarak çalıştırıp durdurur. “Inverter kompresör” gibi teknolojiler ile enerji tüketimleri oldukça azaltılmışsa da, halen oldukça yüksek elektrik tüketimleri olduğunu söylemek mümkündür.

İşe konfor açısından bakacak olursak, herkesin fikir birliğine varacağı bir sıcaklık derecesi bulabilmek mümkün değildir. Her insanın kendini rahat hissettiği sıcaklık farklıdır ve bu durum doğaldır. Dolayısıyla, konfor ile enerji tüketimi hususlarını bir arada değerlendirmek ve her ikisi için de en iyi ortalama değerleri bulmak gereklidir. Elektronik ve beyaz eşyaların enerji tasarruf seviyelerini ölçen ve sertifikalandıran kuruluş olan Energy Star, bu değerleri uzun zaman önce yayımlamıştır. Buna göre, klimaları şu derecelerde çalıştırmak ideal sıcaklığı sağlamakta ve aynı zamanda enerji tasarrufu yapmaktadır:

Ancak bu değerlerin ortalama rakamları temsil ettiği ve dışarıdaki sıcaklık derecesine, hatta kültüre göre değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır. Nitekim soğuk iklimlerde yaşayan kişilerin, 20 – 23 C arası sıcaklıklarda daha rahat ettikleri ve klimanın da daha az çalıştığı için daha düşük enerji tükettiği rahatlıkla söylenebilir. Unutulmaması gereken husus şudur: klimada artırdığınız her bir derece, elektrik tüketiminin %3 oranında artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, bulunduğunuz ortamı doğal olarak havalandırarak soğutmak mümkünse, her zaman için bu yöntemi tercih etmeniz önerilir. Zira uzun süreliğine çalıştırılan klimalar, üst solunum yolları hastalıklarına neden olabileceği gibi, ekolojik dengeyi de olumsuz yönde etkileyecektir. 

Bu kategorideki diğer yazılar