Uğur Soğutma “Klima Seçim Rehberi” Yayınladı

8 Haziran 2015 Pazartesi

Klima alırken nelere dikkat etmeliyiz?

İster ev ister iş yeri için olsun klima alırken kullanılacağı mekânın fiziksel özellikleri çok önemlidir. Binanın konumu, apartman daireleri için alt kat-üst kat oluşu, ısı yayan diğer cihazlar veya ısı kaybına sebep olabilecek yalıtım konuları değerlendirilir.

Split klimalar iç ünite ve dış ünite olmak üzere 2 temel parçadan oluşsa da bu iki birim arasında bağlantının yapıldığı kablo, montaj setinin de kalitesi önemlidir. Örneğin bakır tip borular alüminyum borulardan daha iyi ısı transfer performansı sağlar.

Ev ve iş yerleri için en sık tercih edilen klimalar kapasitelerine göre genellikle dörde ayrılır. Piyasada 9.000, 12.000, 18.000 ve 24.000 BTU ile hem ısıtma hem de soğutma yapabilen modeller yaygın olarak bulunmaktadır. Tam değerler marka ve modele göre değişiklik gösterse de klimalar genellikle bu değerlere yakın performans gösterir.

Klimalarda enerji tüketimi açısından önemli hususlar nelerdir?

Öncelikle klimaların yeni nesil soğutucu klima gazı R410a ve en az A sınıfı enerji sınıfındaki ürünler olmasına dikkat edilmelidir. AB enerji mevzuatına uygun yayınlanan yeni tebliğ ile klimanın ısıtma ve soğutma sınıfları ayrı hesaplanmakta, ürünlerin kurulacağı bölgenin yıllık ortalama sıcaklıklarına bağlı olarak bu değerler tüketicilere bildirilmektedir.

Bunun nedeni; klimaların soğutma yapma amaçlı tasarlanan cihazlar olmasına rağmen ısıtma fonksiyonlarını da yerine getirebilmesi ve enerji tüketiminin dış ortam ısısından etkilenmesidir. Bu nedenle klimalar daha yüksek performansta soğutma yapmaktadır ve ısıtma performansı ile karşılaştırılmamalıdır.

Ortamın başka bir kaynak ile de ısıtılacağı ve klimanın gün içinde belli saatlerde mi yoksa gün boyu mu çalışacağı gibi hususlar enerji tüketimini etkiler. Isınmak için sadece klimanın kullanılacağı durumlarda bir üst BTU kapasitedeki ürün tercih edilebilir.

Ayrıca büyüklüğüne ve ofislerin tasarımına göre işyeri ve büyük bürolar için salon tipi veya tasarım aşamasında merkezi (VRF) klimalar da değerlendirilebilir.

Alacağımız klima kapasitesine nasıl karar vermeliyiz?

Klimada kapasite seçimini öncelikle alanın kaç m2 olduğu, yalıtım durumu ve binanın cephesi gibi faktörler etkiler.  Bunu yanı sıra hava yalıtımı konusunda filtre bio filtre, karbon filtre veya plazma filtre olmak üzere özelliklere sahiptir. Evde yaşayan canlıların sayısına, sağlık durumlarına hatta evin bakı ile nem durumuna göre alınacak klimanın kapasitesi belirlenmeli, mutlaka yetkili servislerden keşif hizmeti talep edilmelidir.

İhtiyacın üzerinde bir kapasitede alınan klima kullanıcıya ekonomi sağlamayacaktır. Gerekli kapasitenin üzerinde bir klima sürekli dur-kalk yaparak, kapasitenin altında bir klima ise sürekli çalışarak yüksek elektrik sarfiyatına sebep olabilir.

Klimalar için keşif nasıl yapılmaktadır?

Split klimalar diğer beyaz eşyalara göre yeri değişmeyen ve teknik bilgiye ihtiyaç duyulan bir ürün olduğu için keşif için yetkili servisten yardım istemek önemlidir. Kurulacak mekânın büyüklüğü yanı sıra yönü ve yalıtıma etki eden duvarları, camı, ısı kazancı sağlayan ve ısı kaybına sebep olan konular gibi hususlar ısı ihtiyacının hesaplanmasına etki eder. İç alanda klimanın en çok verim alacak şekilde montajı göz önünde bulundurulmalıdır.

Yetkili servisin iç ünite ile dış üniteyi en yüksek verim için hangi konumlara ve yüksekliklere monte edeceği önemlidir. Tercihen birbirine en yakın konumda olacak ünitelerden, dış ünitenin daha sonra gerektiğinde bakım ve onarımı kolay bir konumda, tercihen yere lastik takoz üzerine veya duvara – demir profile sabitlenme şeklinde montajı yapılmalıdır.

Yetkili servis montaj öncesi elektrik ve tahliye gibi bağlantıların da yapılacağını göz önünde bulundurarak keşif için değerlendirme yapar.

Klima alırken satış sonrası hizmetlerde dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?

Klima komplike bir ürün olmasına rağmen amacına uygun, kullanma kılavuzundaki talimatlara göre kullanılıp yıllık periyotlarda düzenli bakımı yapıldığında, oda şartları değişmediği taktirde uzun yıllar yüksek performans gösterecektir. Klimalar gerek montaj gerek temizlik için özel eğitilmiş personel ve özel ekipman gerektirir. İç ünitedeki filtreleri, dış ünitedeki serpantinleri toz ve kirden arınmış bir cihaz hem sağlık hem enerji tasarrufu sağlayacaktır.

Ayrıca ürünün garanti süresi boyunca verilecek teknik destek sunulması da önemlidir. Ürünün ekonomik ömrü boyunca yedek parça sağlanması, tüm ülkede zamanında ve kesintisiz hizmetin sağlanabilmesi önemlidir.

Bu kategorideki diğer yazılar