Bin Bir Derde Deva Zerdeçal ve Faydaları
Menüleri atla içeriğe git. enüleri atla içeriğe git. İletişim - Bize Ulaşın Uğur.com.tr
12 Eylül 2017 Salı
Bin Bir Derde Deva Zerdeçal ve Faydaları

Bin Bir Derde Deva Zerdeçal ve Faydaları

Hint safranı adıyla da bilinen zerdeçal, medikal baharatlar arasında en çok bilinen ve en sık kullanılanlardan biridir. Uzakdoğu kökenli bu baharat, pek çok Hint ve Afgan yemeğinde de kullanılmaktadır.

Hint safranı adıyla da bilinen zerdeçal, medikal baharatlar arasında en çok bilinen ve en sık kullanılanlardan biridir. Uzakdoğu kökenli bu baharat, pek çok Hint ve Afgan yemeğinde de kullanılmaktadır. Genellikle aktarlarda toz halinde satılıyor olsa da, asıl hali zencefili andıran bir bitkidir. Nitekim zencefil ile aynı bitki ailesine mensuptur. Toprak altında yetişir ve kökleri birkaç metreye kadar uzayabilir. Nitekim aktarlarda satılan da, toz haline getirilmiş kökleridir. Marketlerde görebileceğiniz köri isimli baharatın da ana maddesidir.

Zerdeçal, kurkumin içeren nadir bitkilerdendir. Kurkumin, muazzam bir E ve C vitamini deposudur. Henüz keşfedilmemiş pek çok faydasının olduğu düşünülmektedir. Bu bakımdan, zerdeçal, aşağıdaki özellik ve faydalara sahiptir:

Soğuk algınlığı ve grip tedavisinde son derece etkilidir.
Doğal bir anti bakteriyel ve antiseptiktir. Bu nedenle kesik, yanık ve açık yaraların tedavisinde kullanılmaktadır.
Yürütülen bazı araştırmalar, kanser ve Alzheimer tedavisinde kullanılabileceğini göstermektedir.
Ağrı kesici özelliği vardır. Özellikle soğuk algınlığı ve grip nedeniyle oluşan kırgınlığın tedavisi için kullanılır. Sporcular da kas ağrılarının tedavisi için kullanmaktadır.
B6 Vitamini, diyet lifi, bakır, potasyum, demir ve manganez bakımından son derece zengindir. B6 vitamini, uyku süresini ve kalitesini etkileyen bir vitamindir. Yani zerdeçal uykusuzluk tedavisinde de kullanılmaktadır.
Antienflamatuar, yani iltihap önleyici özelliği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bu bakımdan özellikle çocuklar ve yaşlıların mevsim geçişlerinde zerdeçal tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Kurkumin, vücudumuzdaki safran dengesini kontrol eder ve düzene sokar. Safran ise yağ hücrelerinin yakılma hızını artırır. Diğer bir deyişle, zerdeçal zayıflamak için de kullanılabilen bir baharattır.

Zerdeçalı doğrudan yemeklerinize koyabilir, tozunu zencefil ile karıştırıp çay haline getirerek içebilirsiniz. Bunun için 1 çay kaşığı zerdeçal tozu ile zencefili 2 bardak su içine koyup karıştırarak yaklaşık 10 dakika boyunca bekletmeniz yeterli olacaktır. 

Arama Ekranını Kapat