Böyle yendiğinde her derde deva
Menüleri atla içeriğe git. enüleri atla içeriğe git. İletişim - Bize Ulaşın Uğur.com.tr
3 Ocak 2016 Pazar
Böyle yendiğinde her derde deva

Böyle yendiğinde her derde deva

Sebzeler, Türk Mutfağının ve beslenmemizin büyük bir bölümünü oluşturur. Çoğunlukla et yemeklerine de sebze konulur. Hemen her mutfakta her zaman sebze bulunur ve her öğünde bir sebze yemeği de yapılır. Sebzelerin faydalı olabilmeleri için saklama ve pişirme koşullarını iyi biliyor olmamız gerekiyor.

Sebzeler, Türk Mutfağının ve beslenmemizin büyük bir bölümünü oluşturur. Çoğunlukla et yemeklerine de sebze konulur. Hemen her mutfakta her zaman sebze bulunur ve her öğünde bir sebze yemeği de yapılır. Sebzelerin faydalı olabilmeleri için saklama ve pişirme koşullarını iyi biliyor olmamız gerekiyor.

Sebzeyi pişirirken suyun az ve kaynar olmasına dikkat etmeli ve rengini koruması için limon suyu ilave edilmeli. Pişirme suyuna atılan bir miktar tuz da C vitamini kaybını önler. Pişirme sırasında tencerenin kapağını sık sık açmamalıyız. Eğer su ilave etmek gerekiyorsa sıcak su koymalıyız. Bunun lezzete yardımı olduğu kadar enerji tasarrufuna da katkısı olur.

Enginar, karnabahar gibi bitkiler pişirildikçe vitaminlerini kaybederler. Bu sebeple çok pişirilmemeli zaman zaman çiğ tüketmekte fayda var. Soğan, lahana gibi sebzeler pişirilirken kötü koku yayabilir. Bu tür sebzeler pişerken tencerenin kapağı aralık tutulmalıdır. Yeşil sebzelerin renklerini kaybetmemeleri için de tencerenin kapağı aralık tutulmalıdır. Sebze yemeklerinde tuzu pişime yakın ilave etmelisiniz. Tuz sebzelerin sertleşmesine sebep olabilir. Haşlanan sebzelerin suyuna bir miktar sirke koyarak sebzelerin renklerini korumaları sağlanabilir. Fazla haşladığınız sebzeleri çöpe atmak yerine püre haline getirerek garnitür olarak değerlendirebilirsiniz.

Sebzelerin vitaminlerini kaybetmemesi için ne yapılabilir?

Sebzeleri bekletmeden, tazeliklerini yitirmeden pişirmelisiniz. Sebzeleri daha önceden değil de pişirmeden hemen önce yıkamalısınız. Sebzeleri kaynar suda yıkamalısınız. Sebzelerinizi bir süre saklamak istiyorsanız taze olarak kalabilmeleri için derin dondurucuda tutabilirsiniz. Sebzeleri dondurucuda saklamadan önce birkaç dakika kaynar suya batırıp çıkarın. Sebzeleri suları iyice süzüldükten sonra buzdolabı poşetine koyun.

Sebze pişirilirken kötü koku nasıl önlenir?

Soğan, sarımsak, lahana ve karnabahar pişerken kötü koku oluşabilir. Bunu engellemek için tencereye biraz sirke ilave edin. Lahana gibi pişerken kötü koku yayan sebzeleri dolapta bekletmeden hemen pişirmelisiniz. Kötü kokuyu engellemek için pişirme süresini uzatmamalısınız.

Sebze pişirirken dikkat etmeniz gerekenler

Sebzeleri az su ile hafif bir ateşte ve yağsız pişirin. Pişme işlemi bittikten sonra sebzenin üzerine biraz yağ ilave edin. Tencereyi sallayarak yağın homojen olarak dağılmasını sağlayın. Kapağı kapatın ve birkaç dakika bekleyin.

Sebze lekeleri nasıl temizlenir?

Sebzeleri ayıklarken elinizde sebze lekesi oluşabilir. Bu durumda bir kabın içerisine limon suyu sıkın. Limon suyuna bir çorba kaşığı oksijenli su ve nişasta ekleyin. Bu karışımla elinizi ovarak lekelerden kurtulabilirsiniz. Sebzeler pişirilirken renklerini kaybedebilir. Bunu engellemek için çeşitli yöntemler mevcut. Yeşillikleri haşladığınız suyun içine bir miktar sirke koyarak renklerini kaybetmelerini engelleyebilirsiniz. Havuçlar piştikten sonra biraz soğuk suya tutarsanız havuç rengini koruyacaktır. Yeşil sebzeler pişerken de tencerenin kapağını aralık bırakarak renklerini korumalarını sağlayabilirsiniz. Sebzeleri pişime hazırlamak için önce ayıklamalı, sonra yıkamalı ve ardından doğramalısınız. Sebzeleri doğradıktan sonra yıkarsanız vitaminlerini kaybedebilir. Sebzeleri pişirirken mümkün olduğunca kaynar ve az su kullanmalısınız. Domates ve salça asitli olduklarından sebzelerin pişim süresini uzatabilir. Bu sebeple salça ve domatesi sonradan ilave etmelisiniz.

Kaynak : EvHayat.com

Arama Ekranını Kapat