Eviniz İçin Uygun Büyüklükte Klima Tercih Edin
Menüleri atla içeriğe git. enüleri atla içeriğe git. İletişim - Bize Ulaşın Uğur.com.tr
10 Temmuz 2018 Salı
Eviniz İçin Uygun Büyüklükte Klima Tercih Edin

Eviniz İçin Uygun Büyüklükte Klima Tercih Edin

Geçmişten bugüne ısınmanın ve serinlemenin yolları aranmış ve uygun yaşam koşullarını sağlayacak ortam sıcaklığı bulunmuştur.

Geçmişten bugüne ısınmanın ve serinlemenin yolları aranmış ve uygun yaşam koşullarını sağlayacak ortam sıcaklığı bulunmuştur. Mevsimler değiştikçe ihtiyaca göre bulunduğumuz ortamı ısıtır ya da serinletiriz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık hayatımızda klimalar önemli bir yer almaya başladı. Klimanın hayatımıza girmesiyle de yaşadığımız alanın sıcaklığını mevsime göre uygun koşullara getirmek çok daha kolay hale geldi. Peki bu ısı değişikliğinin ayarlanmasını doğru ve yeterli bir şekilde yapabiliyor muyuz? Bu doğru ayarlamanın BTU diye adlandırılan bir birimle sağladığını biliyor muydunuz?

BTU Nedir?

“British Thermal Unit” kısaca BTU, sade bir tanım yapacak olursak; iklimlendirme enerji birimi olarak bilinmektedir. Klimaların çalışma kapasitenin ölçüldüğü BTU, 1 saatte klimanın ortamdan taşıdığı ısı miktarını belirtir ve BTU/H ibaresiyle gösterilir.

BTU Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Klimalardan istenilen doğru verimin alınabilmesi için hesaplanması gereken BTU değeri için birden fazla değişken kullanılmaktadır. Klimaların takılacağı yerin Türkiye’nin hangi bölgesinde olduğu, soğutulacak yerin büyüklüğü, ortamda kaç kişinin bulunacağı bilindiği zaman BTU hesaplaması doğru bir şekilde yapılabilmektedir.

Klima kullanılacak olan odanın metrekare cinsinden alanı, yerin bulunduğu coğrafi bölgenin katsayısı ile çarpılır. Odada bulunacak kişi sayısı için 1 kişiden sonraki her kişi için 600 BTU/h eklenir.

Özellikle mağaza ve ofislerde kullanılacak klimalar için, aydınlatma gücü 500W ‘ın üzerindeyse her 1W için ek olarak 3,412 BTU/h eklenerek ihtiyaç duyulan BTU değeri hesaplanır.

Türkiye’deki 7 bölgenin katsayıları şöyledir;

Akdeniz Bölgesi; 445 BTU/h
Doğu Anadolu Bölgesi; 308 BTU/h
Ege Bölgesi; 462 BTU/h
Karadeniz Bölgesi; 385 BTU/h
Güneydoğu Anadolu Bölgesi; 462 BTU/h
Marmara Bölgesi; 385 BTU/h
İç Anadolu Bölgesi; 346 BTU/h

Daha iyi anlaşılması için bir örnekle açıklayalım;

Örneğin Ege’de oturan 5 kişilik bir aile, 18 metrekare salonları için bir klima alacaklar. Verim alabilmesi için BTU/h hesaplaması yapılması gerekiyor. Yukarıda bahsettiğimiz formüle göre 18 metrekare, Ege ve 5 kişi değişkenleri hesaplama için yeterlidir. Ege bölgesi için katsayı 462 bu bilgiyi de aklımızda bulunduralım.

Alan x Bölge => 18 x 462 = 8316 BTU/h

Odada 5 kişi var ve bir kişiden sonraki herkes için hesaplama yapmak gerektiğinden:

5 kişi için gerekli BTU => (5-1) x 600 = 2400 BTU/h 
Toplam: 8316 + 2400 = 10716 BTU/h

Elde edilen bu değer doğrultusunda bu aile 12000 BTU/h değerine sahip bir klima aldığında maksimum verim alabilecektir.

Çıkan bu değerin üzerinde bir klima da alınabilir (18.000 BTU/h gibi), ancak bu durumda daha fazla elektrik harcanır ve bazı durumlarda ortam gerektiğinden fazla soğuduğundan veya ısındığından rahatsızlık verebilir. Bu nedenle formüle uygun BTU’da bir klima alınması daha doğru olacaktır.

Uğur klimaların her evin ihtiyacına uygun olarak 9-12-18-24 BTU’luk modelleri bulunmaktadır. Sizin evinize en uygun Uğur klima modeli hangisi olduğunu öğrenmek için 444 84 87 numaralı hattan Uğur Müşteri Hizmetlerine ulaşabilir ücretsiz keşif ve BTU hesaplaması yaptırabilirsiniz.

BTU Neden Önemlidir?

Klimanın saatte ortamdan aldığı ya da ortama verdiği enerji miktarı yani BTU ne kadar büyük olursa, klimanın performansı da doğrudan daha yüksek olacaktır.

BTU yükseldikçe, kullanıcılar istedikleri sıcaklığa ya da serinliğe daha hızlı ulaşabilirler. Tam tersi düşünüldüğünde, BTU ne kadar az olursa, klima bir o kadar yavaş sonuç verecektir ve kullanıcıların belirledikleri ısı değerlerine daha geç ulaşacaktır; böylece daha çok elektrik tüketimi yapılacaktır. Aynı durum gereksiz miktarda yüksek BTU’ya sahip klima kullanımı için de geçerli.

BTU hesaplanarak kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için en doğru klima kapasitesi belirlenmelidir.

Arama Ekranını Kapat