Kırmızı Etin Faydaları
Menüleri atla içeriğe git. enüleri atla içeriğe git. İletişim - Bize Ulaşın Uğur.com.tr
12 Ocak 2016 Salı
Kırmızı Etin Faydaları

Kırmızı Etin Faydaları

Kırmızın etin faydaları, yüksek kaliteli esansiyel amino grup asit içeren proteine sahip olan kırmızı et, çinko ve demir açısından da zengindir. Diğer gıdalardan alınan demirin sindirilmesinde büyük etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde B grubu vitaminlerde zengindir.

Kırmızın etin faydaları, yüksek kaliteli esansiyel amino grup asit içeren proteine sahip olan kırmızı et, çinko ve demir açısından da zengindir. Diğer gıdalardan alınan demirin sindirilmesinde büyük etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde B grubu vitaminlerde zengindir. Toplumdaki beslenme yetersizliklerini azaltan bir besin kaynağıdır. Erişki bir erkek günde 55 gram protein, kadın ise 45 gram protein tüketmelidir. Bu oran ağır aktivitelerin yapılmasında ya da hastalıklar döneminde daha fazla artmaktadır. Özellikle gelişme çağında olan kişiler daha fazla proteine ihtiyaç duyar. Bu protein miktarları yüksek kaliteli ve sindirilebilir özellikte olmalıdır. Besinlerden alınan proteinin hayvansal olanının % 75 i, bitkisel olanının % 50 sinden faydalanma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle hayvansal kaynaklardan alınan proteinin daha kaliteli olduğu söylenebilir. Aralarında kırmızı et ise, en değerli hayvansal protein kaynağıdır. Vücudun güçlü olmasını, zihinsel gelişimi sağlayan, kan yapıcı, kansızlığı önleyici, obeziteyi engelleyen kırmızı et, insanların gelişiminde oldukça önemlidir.

Besinler arasında önemli bir vitamin ve mineral kaynağı olan kırmızı et, niasin, tiamin, biyotin, riboflavin, pantotenik asit, B grubu vitaminleri ve folasin açısından zengindir. Vücutta çinko ve demir eksikliğini giderici, sinir hücrelerinin gelişiminde ve tamirinde etkili olur. B12 vitamini vücutta protein, karbonhidrat ve yağların işlenmesi için gereklidir. Ayrıca aminoasitlerin işlevinde etkili olur. Folik asitle bileşimi sinir hücrelerinde korunmaya, DNA sentezinde ve sinir iletilerinin gönderilmesinde etkili olur. Demir deposu olan kırmızı etin sindirilme oranı bitkilerde olan demire göre daha yüksektir. Vücutta çinko ihtiyacının yarısı kırmızı etten karşılanabilir. Özellikle gelişme çağında olan çocukların bu besin kaynağını tüketmesi gerekir.

Kırmızı etin faydaları nelerdir?

  • Vücudun protein ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. 
  • İçeriğindeki mineraller sayesinde kansızlık sorununa bir çözümdür, anemiyle mücadelede en büyük yardımcıdır.
  • İnsanlarda zihinsel gelişimi sağlar. Kırmızı etle beslenme kişilerin daha zeki olmasına yardımcı olur.
  • İçeriğindeki vitaminler sayesinde, vücudun daha canlı olmasını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı daha dirençli olmaya neden olur
  • Vücutta dokuların gelişimini ve tamirini üstlenen bir besindir.
  • Hamilelikte bebeğin gelişiminde oldukça önemli bir rol üstlenir.

Kırmızı et vücuda ihtiyaç kadar alındığında, bu yararlarından faydalanmak mümkündür. Ancak aşırı tüketimi durumunda kalp hastalıkları, sindirim sorunları, kolesterol yüksekliği, gut hastalığı, damar sertliği gibi sorunlara neden olabilir. Pişirme önerilerine uyulmadığı takdirde, vücutta kanserojen etkilere neden olabilir. Bu nedenle tüketiminde özenli olmak gerekir. Sindirimi daha zor olduğundan, tüketiminde iyi çiğnemeye dikkat edilmesi gerekir.

Arama Ekranını Kapat