Kış Aylarında İhtiyacınız Olan Vitaminler
Menüleri atla içeriğe git. enüleri atla içeriğe git. İletişim - Bize Ulaşın Uğur.com.tr
23 Ocak 2017 Pazartesi
Kış Aylarında İhtiyacınız Olan Vitaminler

Kış Aylarında İhtiyacınız Olan Vitaminler

Vitaminlere düzenli olarak ihtiyaç duyuyoruz, ancak soğuk kış aylarında bu ihtiyaç daha da artıyor.

Vitaminlere düzenli olarak ihtiyaç duyuyoruz, ancak soğuk kış aylarında bu ihtiyaç daha da artıyor. Artmakla da kalmıyor; belirli bazı vitaminleri vücut direncimizi artırmak için daha fazla almamız gerekiyor. Sizler için hazırladığımız bu listede, kış aylarında ihtiyacınız olan vitaminleri, bu vitaminleri içeren besinleri ve onların nasıl uzun süreli depolanabileceklerini görebilirsiniz.

C VİTAMİNİ

Bulunduğu Besin ve Gıdalar: Portakal, mandalina, greyfurt, kuşburnu, yeşil yapraklı sebzeler, lahana

Faydaları: C vitamini, bağışıklık sistemi açısından büyük bir önem taşıyor. Nitekim eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve daha kolay hastalanmamıza neden oluyor. Kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik ve diş eti sorunlarına karşı da C vitamini kullanılması tavsiye ediliyor. İhtiyacınız olan miktar günde 75 mg, daha fazla alsanız dahi vücutta depolanmıyor.

Besin ve Gıdaların Saklama Koşulları: Portakal ve mandalina gibi su oranı yüksek meyveler, derin dondurucuda uzun süreli saklamak için ideal değil. Zira içlerindeki su donarak kristalleşiyor ve bu da meyvenin tadı ile yapısına zarar veriyor. Ancak kuşburnu, lahana ve yeşil yapraklı sebzeleri derin dondurucuda ilk günkü tazeliğinde uzun süreli saklayabilirsiniz.

A VİTAMİNİ

Bulunduğu Besin ve Gıdalar: Süt ürünleri, meyveler ve yeşil sebzeler

Faydaları: A vitamininin iki temel faydası var: göz problemlerini ve cilt kuruluğunu önlüyor. Cilt kuruluğu, kış aylarında hemen herkesin karşılaştığı bir problem. Aynı şekilde, cildinizde pullanma sorunu varsa, A vitamini fayda sağlayacaktır. Antioksidan özelliği olduğundan, genel vücut sağlığı bakımından da faydaları bulunuyor. İhtiyacınız olan miktar, günlük olarak erkekler için 900 µg, kadınlar içinse 700 µg.

Besin ve Gıdaların Saklama Koşulları: Süt ürünlerini derin dondurucuda saklamanız ne yazık ki mümkün değil, zira tamamen donacaklardır. Ancak su oranı düşük kuru meyveler ile yeşil sebzeleri, derin dondurucuda uzun süreli depolayabilirsiniz. 

D VİTAMİNİ

Bulunduğu Besin ve Gıdalar: Balık, yumurta, peynir, süt, mantar

Faydaları: D vitamini, bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler arasında sayılıyor. Ancak asıl faydası, kemik sağlığı bakımından: D vitamini yokluğunda kemikler zayıflıyor ve kalsiyum eksikliği nedeniyle soğuk algınlığı ile grip gibi rahatsızlıklarda bağışıklık sisteminin gerekli karşılığı vermesi gecikiyor. Güneş de önemli bir D vitamini kaynağı, ancak kış aylarında havanın genellikle kapalı olduğunu dikkate alırsak, ek bir takviye almanız önem taşıyor. İhtiyacınız olan miktar, 30 yaşına kadar günlük 200 IU. 30 yaş ve yukarısı içinse, 300 IU.

Besin ve Gıdaların Saklama Koşulları: Balık ve mantarı derin dondurucuda uzun süreli muhafaza edebilirsiniz. Süt ürünleri ve peynir gibi gıdalar ise, yüksek yağ ve su içerikleri nedeniyle buzdolabında depolanmalı ve kısa sürede tüketilmeli.   

Arama Ekranını Kapat