Kışın Dondurma Yenir mi?
Menüleri atla içeriğe git. enüleri atla içeriğe git. İletişim - Bize Ulaşın Uğur.com.tr
10 Ocak 2017 Salı
Kışın Dondurma Yenir mi?

Kışın Dondurma Yenir mi?

Bu sorunun cevabı evet, dondurma yemek için illa havanın sıcak olması gerekmiyor. Soğuk havada dondurma yenmeyeceği düşüncesi...

Bu sorunun cevabı evet, dondurma yemek için illa havanın sıcak olması gerekmiyor. Soğuk havada dondurma yenmeyeceği düşüncesi, soğuk tüketilen bir gıdanın vücut sıcaklığını düşüreceği, bunun da hasta olunmasına neden olacağı fikrinden kaynaklanıyor. Oysa insan vücudu böyle çalışmıyor. Bizler endotermik varlıklarız, yani optimal vücut sıcaklığımızı dış etkenlerden bağımsız bir şekilde sabit tutabiliyoruz. Örneğin sıcak havalarda içtiğiniz su, serinlemenizi sağlamıyor. Su tüketmek sadece daha fazla terlemenize yol açıyor, bu da “serinlediğiniz” hissini uyandırıyor. Aynı şekilde, dondurma da vücut sıcaklığını düşürmüyor: tam aksine, içerdiği kaloriler nedeniyle sıcaklığı artırıyor. Vücudunuz, kalorileri enerjiye dönüştürmek için çalışmaya başlıyor ve bu da ısının artmasına neden oluyor.

Ancak kışın da dondurma yenebileceğini söylememizin tek nedeni bu değil, tıbbi araştırmalar da bu gerçeği doğruluyor. Bademcik ameliyatından sonra, neden sadece dondurma yemenize izin verildiğini hiç merak ettiniz mi? Bunun nedeni, dondurmanın betalaktamaz enzimlerini bloke ederek, bademciklerde bakteri üremesini engellemesinden kaynaklanıyor. Dondurma, bunlara ek olarak muazzam bir vitamin deposu: kalsiyum, demir, potasyum, A, C, D, E ve B2 vitaminleri içeriyor. Aynı nedenle, vücudun bağışıklık sistemini de destekliyor ve soğuk havalarda vücut direncimizin artmasına neden oluyor. Bu yüzden kışın dondurma yemek, hastalanmamıza neden olmuyor, aksine bağışıklık sistemimize yarar sağlıyor.

A, C, D vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor ihtiyacını karşılamak, vücut direnci ile bağışıklık sistemini güçlendirmek için yurt dışında çocuklara her mevsim yedirilen dondurmayı, Türkiye’deki çocuklar da kışın yemeyi hak ediyor! Bir kez daha belirtelim: uzmanlar, eğer yerleşik bir mukozal hastalık yoksa, dondurma yemenin boğazda ağrı, ateşlenme vb. sorunlara yol açmadığını; çocukların kemik gelişimini desteklemek ve yetişkinlerin de günlük kalori ihtiyacını karşılamak için dondurmanın 12 ay boyunca tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Üstelik Türkiye bunun için özellikle uygun bir ülke: yılın 12 ayında her türlü meyve ve sebze üretimi gerçekleştirilebiliyor ve soğuk havalarda dahi portakallı, narlı, limonlu, muzlu, kivili, ananaslı, böğürtlenli, elmalı, mandalinalı dondurma tüketmek mümkün oluyor. 

Arama Ekranını Kapat