Klima Alım ve Kullanımda Dikkat Edilecek Konular
Menüleri atla içeriğe git. enüleri atla içeriğe git. İletişim - Bize Ulaşın Uğur.com.tr
18 Ocak 2016 Pazartesi
Klima Alım ve Kullanımda Dikkat Edilecek Konular

Klima Alım ve Kullanımda Dikkat Edilecek Konular

Klima alırken yapılacak doğru seçim ve günlük...

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yaver Tetik , ‘’ Klima alırken yapılacak doğru seçim ve günlük kullanımda uyulacak kurallar sonucu bu tedirginliği ve de fatura miktarını önemli bir ölçüde azaltabiliriz.’’ Dedi.

Tetik, klima konusunda önemli bilgileri paylaşan bir yazılı açıklama yaptı. Başkan Tetik, ‘Evlerimizin ve İş yerlerimizin temel kullanım cihazlarından biri halin gelen klimalar, tükettikleri elektrik enerjisinden dolayı hepimizi tedirgin etmekte, açma düğmesine basarken 2 kere düşündürmektedir.’ Dedi ve açıklamasını şöyle sürdürdü.

‘’Klima alırken yapılacak doğru seçim ve günlük kullanımda uyulacak kurallar sonucu bu tedirginliği ve de fatura miktarını önemli bir ölçüde azaltabiliriz.

Öncelikli olarak seçeceğimiz klima modeli, özellikleri ve büyüklüğü, takıldığı yer ve kullanılış biçimi, hem enerji tasarrufu hem de klimanın ömrünü uzatma açısından büyük önem taşır. Bu nedenle, klima alırken ve de günlük kullanımda nelere dikkat edilmesi gerektiğini birlikte paylaşalım.

KLİMA KULLANIRKEN DİKKAT EDİLECEK KURALLAR

Tetik, klima kullanım sırasında ise dikkat edilecek konuları şöyle sıraladı:

1.)Öncelikle klima kullanılacak yerde ki elektrik tesisatının; uygunluğu yetkili kişilerce tespit edilmelidir.

2.)Klima seçerken, öncelikle klimanın hangi amaçla kullanılacağı belirlenmeli. Örneğin, sıkça kapıları açılan bir mağaza için mi, yatak odası için mi, mutfak için mi, restoran için mi klima alıyorsunuz önceden bilmelisiniz.

3.)Ucuz ve kalitesiz klimalar, aşırı elektrik tükettiği gibi, kaliteli ancak ihtiyaçtan fazla teknik özelliğe ve yüksek kapasiteye sahip olan klimalar da gereksiz yere elektrik tüketmektedirler.

4.)Programlama özelliği olan klimaları tercih edin. Cihazınızın kullanılmadığı zamanlarda kapanmasını ve kullanacağınız zaman açılmasını sağlayan otomatik programlama yapın. Böylece gereksiz enerji tüketimini engellemiş olursunuz.

5.)Klima takılacak odanın hacmi, odanın planı, klimanın yerleşim konumu, odadaki pencere ve kişi sayısı, oda aydınlatması, odanın güneş görme oranı, odanın içerisinde bulunan ve ısı yayan elektrikli aletler gibi pek çok sayıda ayrıntının dikkate alınması gerekmektedir. Bu nedenle, herhangi bir mekan için ihtiyaç duyulan soğutma ve ısıtma kapasitelerinin uzmanlar tarafından belirlenmesi önem taşımaktadır. Ancak bu belirlemelere göre alınacak klimalarla verimli enerji kullanımı ağlanabilir.

6.)Evinizin ısı yalıtımı konforunuzu artırır ve enerji sarfiyatını düşürür. Bu nedenle ortamın ısı kayıp-kazanç noktalarının izolasyonu önemlidir. Pencere ve kapılarda çift cam kullanımı da önemli bir tasarruf sağlar.

7.)Tüm elektrikli cihazlarda olduğu gibi klimalar da bakım gerektirir. İç ve dış ortamda değişik hava koşulları cihazların ısı yüzeylerinde kirlenme ve tahribatlara yol açmakta, bu durum cihazın verimli çalışmasını engellemektedir. On yıldan eski olan klimalarımızı da yenilemeliyiz. Çünkü eski klimalar aynı soğutma performansı için yeni klimalara oranla %40 daha fazla enerji harcar. Eski klimanızın yerine yenisini takarak sadece bir sezonda yeni klimanın fiyatı kadar elektrik tasarrufu yapabilirsiniz.

8.)Ayrıca cihaz içerisindeki soğutucu gazın basıncında mevsime göre düzetme yapılması gerekir. Bu nedenle klima cihazlarına yılda iki kez bakım yapılması son derece önemlidir. Gaz oranı yüksek veya düşük olan klimalar gereğinden fala elektrik tüketirler.

9.)Klima filtreleri düzenli olarak değiştirilmeli veya temizlenmelidir. Filtrelerin değişimlerinin zamanında yapılması, sağlık açısından da soğuk hava ile birlikte bakterilerin ortama yayılmasına neden olacağı için önemlidir.

10.)Düzenli olarak filtrelerin değiştirilmesi, sistemin kontrol edilmesi yüzde 30’lara varan enerji tasarrufu sağladığı gibi klimanın ömrünü de uzatıyor.

11.)Klimanızı çalıştırırken uygun bir oda sıcaklığı seçin. Çok düşük sıcaklık seçimi yaparsanız oda çok soğuyacağı gibi gereksiz enerji sarfiyatına neden olacaktır. Odanızı soğutmak istiyorsanız klimayı gündüz 24-26 derece arasında soğutma modunda (DRY) 27-28 dereceye ayarlayınız. Dış ortam ile iç ortam arasındaki sıcaklık farkının 8 derece olması insan sağlığı için idealdir. Çok sık girilip çıkılan yerlerde ise dış-iç hava sıcaklık farkının 5-6 derece olması yeterlidir.

Unutmayın ki klimalarda düşürdüğümüz her bir derece %10 oranında daha fazla enerji harcar.

12.)Bazen sıcaklık yüksek olmadığı halde hava nem oranının yüksek oluşundan dolayı çok sıkıcı olabilir. Çok olmayan ama nemli günlerde klimanızı nem alma modunda çalıştırın

13.)Klima kullanılan alanda bir de vantilatör bulunmasında yarar var. Özellikle DRY modunda çalıştırılan klimalı ortamlarda havadaki nem oranı azaltıldığından, en küçük bir esinti yaşam ortamını büyük bir keyif katar.

14.)Soğutma konumunda ortamda ısı yayan cihazların kullanılmamasına özen gösterin veya bu tip cihazların yaydığı ısıyı ayrı bir kanalla odadan dışarı atacak bir mekanizma geliştirin. Bilgisayar, TV, müzik seti gibi elektronik cihazlar ile ampul, avize ve abajurlar ortama ısı yayarlar ve klimanın enerji sarfiyatını artırırlar.

15.)Klima alırken enerji verimliliği etiketini mutlaka kontrol edin. (A) sınıfı klimaların tercih etmesi elektrik faturalarındaki rakamların düşürülmesi için önemle tavsiye ederim. (A) sınıfında bulunan bir cihaz, (C) sınıfında bulunan bir cihaza göre ve cihaz tipine bağlı kalarak yüzde 15-20 arası, ‘G’ sınıfındaki bir cihaza göre yüzde 70-80 oranında daha az enerji tüketir.

16.)Klimanın dış ünitesinin doğrudan güneş altında olduğu yerlerde bir gölgelik ile güneşten korunması enerji tasarrufu sağlar.

17.)Yaşadığımız mekanı soğuturken panjurları ve perdeleri kapalı tutarsak enerji tasarrufu sağlamış oluruz.

18.)Ne kadar genişlikte hangi ölçüde klima kullanılacağı; yetkili kişiler tarafından hesabı yapılarak klima seçimi yapılmalıdır.

19.) Geniş ve/veya uzun bir alana 1 büyük klima yerine 2 küçük klima konması nokta ısıtması açısından daha faydalı olduğu hatırlanmalıdır. Örneğin, 45 metrekare bir alana 1 tane 24.000 BTU/h yerine 2 tane 12.000 BTU/h klima kullanılması daha faydalıdır.

20.)Klimatize edilen ve kapısı çok sık açılan binalarda hava perdesi kullanmak enerji sarfiyatı yönünde ciddi tasarruf sağlar.

Yukarıdaki kurallara uyarak hem kullanılan klimaların gereksiz yere enerji tüketimine, ülke ekonomisine ve kendi ekonomimize katkıda bulunur, yüksek elektrik faturalarına engel olur hem de klimanızın ömrünü uzatabilirsiniz.

Kaynak: hudutgazetesi.com

Arama Ekranını Kapat