Klima Genel Bilgi ve Bakımı
Menüleri atla içeriğe git. enüleri atla içeriğe git. İletişim - Bize Ulaşın Uğur.com.tr
29 Ocak 2016 Cuma
Klima Genel Bilgi ve Bakımı

Klima Genel Bilgi ve Bakımı

Klima, odanızı soğutabilen, odanızdaki nemi alabilen...

Klima nedir?

Klima, odanızı soğutabilen, odanızdaki nemi alabilen, odanızı nemlendirebilen, havalandırma yapabilen, hava temizlemesi yapabilen ve odanız için başka hava ayarlarını yapabilen ve böylece insanlara temiz hava ve rahat bir ortam sağlayan insan yapısı bir iklimlendirme mühendisliği tekniğidir.

Piyasada bulunan klimaların genel olarak, soğutma ve nem alma, ısıtma ve havalandırma ve daha fazlası dâhil olmak üzere kapalı bir alanda (oda, ofis, iş yeri) rahat bir ortam sağlamak için işlenmiş hava sağlayan ekipmanlar olarak tanımlanan “split klimalar” için GB/T7725-2004 gerekliliklerini karşılayacak şekilde kullanım amacına ve bulunduğu konuma uygun oda tipi klimalar olması beklenir. Ayrıca 2014 yılında yürürlüğe giren ve sezonsal verimlilik değerlerine göre ısıtma ve soğutma performansları ayrı ayrı sınıflandırılan “2010/30/AB Yönetmeliği (EU) No 626/2011” Yapay yöntemler kullanarak, farklı amaçlara göre, havanın uygun duruma otomatik olarak getirilmesi işlemi iklimlendirme kategorisine aittir. Bu ürün bir kutu içerisine monte edilebilir veya başka bir sistemin bir bileşeni olarak kullanılabilir.

1. Klimanın neden olduğu rahatsızlıklardan korunma

Sıcak yaz günlerinde, insanlar sıklıkla klimadan dolayı farklı rahatsızlık tepkileri gösterirler ve bu tepkilerden en yaygın olanları bacaklarda ağrı ve güçsüzlük, baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, yorgunluk, uykusuzluk, bulantı, kabızlık, ağız kuruluğu, burun kaşıntısı, konsantrasyon bozukluğu, yüksek tansiyon, kalp atışlarının hızlanması, kansızlık, eklem ağrıları, boğaz yanması, soğuk algınlığı gibi “klima sendromu” olarak adlandırılabilecek rahatsızlıklardır.

Klima kullanılan ortamlarda insanlar mikroorganizmalar nedeniyle kolaylıkla hastalanabilir; oda içerisindeki sıcaklık çok düşüktür, ancak dış ortam sıcaklığı çok daha yüksektir ve eğer insanlar sık aralıklarla dışarı çıkıp, tekrar içeri girerlerse, soğuk algınlığı oluşabilir ve bu da halsizliğe ve düzgün nefes alamamaya neden olur.

Klima nedeniyle oluşabilecek rahatsızlıkları engellemek için, klima çalışıyorken tüm pencereler gün boyunca kapalı tutulmamalı ve iç ortam ile dış ortam arasındaki sıcaklık farkı 7 dereceden fazla olmayacak şekilde ayarlanmalı ve halılar, yatak ve divan örtüleri düzenli olarak temizlenmelidir. Klimanın uygun kullanım şekli şöyledir:

1. Klima çalışmaya başladıktan sonraki 1 ila 3 saat arasında odanın havalandırılması için düzenli olarak pencereler açılmalı, odaya temiz hava girişi sağlanmalıdır. Odanın içine rüzgârın girmesiyle doğal olarak soğutulması negatif iyon jeneratörü kullanımına karşı tercih edilmelidir. 
2. Oda sıcaklığı 240C değerine sabitlenmelidir, oda içi ile dış ortam arasındaki sıcaklık farkı 7 dereceden fazla olmamalı, aksi takdirde terledikten sonra vücut sıcaklığı düzenleme merkezine yük binecektir. 
3. Hastalık kaynaklarını azaltmak üzere klimanın çalıştığı oda temiz tutulmalıdır. 
4. Hava akış hızı saniyede 20 santimetre olacak şekilde ayarlanmalı ve 3 ila 4 derece sıcaklık düşüşü olacak soğuk hava akışının altına masalar yerleştirilmemelidir. 
5. Bilgisayar kullanırken, yazı yazarken ve benzeri durumlarda ofiste uzun bir süre oturmanız gerektiği durumlardadizlerinizi koruyacak giysiler kullanın, arada sırada ayağa kalkın ve kan dolaşımınızı düzenlemek üzere egzersizler yapın.

6. Uzun süre masa başında çalıştıktan sonra, eğer mümkünse, ılık bir duş almak ya da kendinize masaj yapmak iyi gelir, düzenli egzersiz yapmak tabi ki daha iyidir. 

7. Klimanın montajından sonra özellikle yaşlılar ve çocuklar için dikkatli olun, bu kişilerin sıcaklık farkı algıları ve sıcaklık ayarlama hisleri zayıftır ve serin havada olmanın tadını çıkarmak yerine hasta olabilirler. 

Normal çalışmasına devam etmesi ve normal kullanım ömrünü sağlayabilmesi için klimaya düzenli olarak bakım yaptırın. Bakım sırasında aşağıdaki işlemler yapılmalıdır:

1. Klimanın fişi ile prizini yoksa kablo bağlantılarını tecrübeli bir elektrikçiye düzenli olarak kontrol ettirin, gevşek bağlantı olmamalıdır. Elektrik kablolarının ince olması veya fiş ile priz arasındaki bağlantının gevşek olması durumunda, klima çalışıyorken elektrik kablosu ısınabilir. Bu durumda bazı tedbirlerin alınması gerekir.

2. Soğutucu gaz kaçağına karşı sık aralıklarla klimanın soğutucu gaz borularını (özellikle split klimalarda) ve bağlantılarını kontrol edin. Eğer bir yağlanma izi görürseniz, bu soğutucu gaz kaçağını işaret edebilir. Uzun süreli kaçak olması durumunda, soğutucu gazın yetersiz olması nedeniyle klimanın soğutma fonksiyonları olumsuz etkilenebilir ve hatta kompresör zarar görebilir, bu yüzden derhal müdahale edilmesi gerekir.

3. Klimanın paneli ve gövdesindeki tozları düzenli olarak kuru bir bezle temizleyin. Bu işlemden sonra ıslak bir bez ve deterjan kullanılarak temizlik yapılabilir. Klimanın paneli ve gövdesini temizlemek için 40 derecenin üzerinde sıcak su, benzin, uçucu ve aşındırıcı temizlik maddeleri kullanmayın. Kasanın, zarar görmemesi için sert ovma süngerleri kullanmayın, bunlar boyanın sökülmesine ve renklerin solmasına neden olur.

4. Klimanın kondenserini ve evaporatör bobinini düzenli olarak temizleyin. Bobinde biriken tozları temizlemek için fırça ve elektrik süpürgesi kullanın. Bobinin kanatçıklarının zarar görmemesi için temizlik işlemini yatay olarak değil, dikey olarak yapın.

5. Klimanın hava süzgecini düzenli olarak temizleyin. İki ya da üç haftada bir kez temizlik yapılmalıdır. Hava süzgecini yerinden çıkarın ve yumuşak bir fırça kullanarak üzerinde biriken tozları temizleyin. Tozlar su kullanılarak da temizlenebilir. Ancak bu durumda hava süzgeci klimaya takılmadan önce kuruması için beklenilmelidir. Tozlu ortamlarda çalışan klimalarda, klimanın havalandırma sisteminin olumsuz biçimde 
etkilenmemesi için daha sık temizlik yapılmalıdır.

6. Uzunca bir süre kullanılmayacaksa, klimanın tüm parçalarının temizlenmesi gereklidir (sezon sonu). Temizlik yapıldıktan sonra, klimanın içindeki parçaların kurumasını sağlamak için 2 – 3 saat süreyle sadece fanı çalıştırın ve sonra toza karşı korumak için klimanın üzerini örtün.

7. Çok sayıda klimaya sahip olan şirketler, ısı dönüşüm verimliliği sağlamak ve enerji tasarrufu yapmak için klimanın iç ve dış üniteleri ile ısı dönüşüm ünitesinin temizliğini yapmak üzere yetkili servisleri davet etmeliler.

2. Klimanın bakımı için ipuçları

1.Çalışmakta olan klimanın üzerine baskı uygulamayın

Plastik malzemelerden imal edilmiş olduğu için, klimanın gövdesi zarar görebilir. Klimanın ısıtma ve soğutma verimliliği olumuz etkilenebilir ve hatta klimanın içindeki bileşenler zarar görebilir.


2. Klima kullanılmayan sezon

·         İç parçalarının kuruması için klimayı fan modunda çalıştırın.

·         Tozun klimanın çalışmasına olumsuz etki yapmaması için hava süzgecini temizleyin.

·         Elektrik fişini çekin ve uzaktan kumanda ünitesinin pillerini çıkartın.

·         Rüzgârdan, güneşten ve yağmurdan korumak için açık havada bulunan klima parçalarının bir muhafaza ile kapatın.

3. Yeniden kullanım

·         Hava süzgecinin temiz olduğundan ve yerine uygun biçimde takılmış olduğundan emin olun.

·         Evaporatör ve kondensere temizlik yapılmasına gerek olup olmadığını kontrol edin.

·         Dış ünite için kullandığınız muhafazayı çıkarın, hava emişini engelleyen nesneler varsa, bunları kaldırın.

·         Klimanın normal şekilde çalıştığını kontrol edin.

·         Uzaktan kumanda ünitesindeki pillerin durumunu kontrol edin.

Klimanın kullanımı için ipuçları

Öncelikle, doğru kapasitede, uygun ve sadece klima için kullanılan bir elektrik hattı ile uygun bir topraklama hattı gereklidir.
Oda sıcaklığının ayarlanmasına özellikle dikkat edin; Yüzde ona varan enerji tasarrufu sağlamak ve sıcaklık farkının çok fazla hissedilmesini engellemek adına soğutma işleminde normal çalışma sıcaklığının 10C yüksek değeri ve ısıtma işleminde normal çalışma sıcaklığının 20C düşük değeri ayarlanmalıdır.
Düzenli olarak hava süzgecini temizleyin: 15 günde bir kez temizlenmelidir, çünkü toz ile tıkanan bir hava süzgeci klimanın soğutma ve ısıtma fonksiyonlarını olumsuz etkiler. 

-Mümkün olduğunca kapıları ve pencereleri açın. Enerji tasarrufuna katkı sağlamak üzere, iç ortam ile dış ortam arasında ısı transferini azaltmak için küçük, kalın ve ışık geçiren perdeler kullanılabilir.
-Dış ünitenin çıkışı engellenmemelidir, aksi takdirde soğutma ve ısıtma verimliliği etkilenecek ve boşa elektrik harcanmasına neden olacaktır.

-Soğuk hava sıcak havadan daha ağırdır ve sıcak hava ile karşılaştığı zaman kolaylıkla aşağıda kalabilir. Bu konu dikkate alınarak hava çıkış açısını uygun biçimde seçin. Soğutma işleminde üstteki hava çıkışı ve ısıtma işleminde alttaki hava çıkışı termostat verimliliğini arttırabilir. 

-Çalıştırma ve kullanım sırasında klimanın durumunu kontrol edin. Çalıştırma sırasında, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde hava akışı kontrol edilebilmelidir. Sıcaklık sabit bir değere ulaştığında, gürültüyü azaltmak ve enerji tasarrufu sağlamak için hava akış hızını düşürün. 

-Bağlantı borusu çok uzun olmamalıdır. Dış ünite ısı yayılımının kolaylıkla sağlanabileceği yerlere kurulmalıdır. İç ünite ile dış ünite arasındaki bağlantı borusunun tavsiye edilen uzunlukta olması soğutma / ısıtma verimliliğini olumlu yönde etkileyecektir. 

4. Evde kullanılan klimalar nasıl temizlenmeli?

Uzunca bir süre kullandıktan sonra, hava süzgeci, evaporatör ve klimanın hava besleme sisteminde çok miktarda toz birikir. Bu tozlar oldukça fazla bakteri ve virüs içerebilir. Bu zararlı maddeler oda içine girebilir, odanın havasını kirletebilir ve hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden insan sağlığı için tehlikelidirler. Kirlilik, klimanın soğutma verimliliğini düşürür, elektrik tüketimini arttırır ve kullanım ömrünü azaltır. Bu yüzden, sağlıklı ve temiz bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere uzunca bir süre kapalı kaldığı zaman klimanın temizlenmesi gerekir.
 

Split klima temizleme yöntemi: klimanın elektrik beslemesini kapatın, kapağını açın, hava süzgecini sökün ve biriken tozları yıkayarak temizleyin. Evaporatör giriş tarafına özel köpük sıkın. Kirler bir paspas kullanılarak ya da eğer çok kir varsa su kullanılarak temizlenebilir. Hava süzgecini taktıktan ve kapağı kapattıktan 10 dakika sonra klimayı açın, 30 dakika boyunca maksimum hava akışında ve soğutma fonksiyonunda çalıştırın.
 

Salon tipi klima temizleme yöntemi: evaporatöre ulaşmak için kabin panelini sökün, evaporatörün üstüne bol miktarda özel köpük sıkın ve 10 dakika sonra panel kapağını yerine takın. Sonra klimayı açın ve 30 dakika boyunca maksimum hava akışında ve soğutma fonksiyonunda çalıştırın. Çıkış tarafından köpük ve kirlerin içeriye girmesini önlemek üzere çıkışı ıslak bir bezle kapatın. Temizlik yapıldıktan sonra, tozlar ve bakteriler temizlenir ve hava temizlenmiş olur, böylece elektrik tasarrufu ve sizin ve aileniz için sağlıklı bir ortam sağlanır

Arama Ekranını Kapat