Sıcak Yaz Aylarında Su İçmeyi İhmal Etmeyin!
Menüleri atla içeriğe git. enüleri atla içeriğe git. İletişim - Bize Ulaşın Uğur.com.tr
3 Temmuz 2018 Salı
Sıcak Yaz Aylarında Su İçmeyi İhmal Etmeyin!

Sıcak Yaz Aylarında Su İçmeyi İhmal Etmeyin!

Beklenen ve özlenen sıcak yaz ayları geldi çattı. Bu sıcak yaz aylarında vücudumuzun tek ihtiyacı su.

Beklenen ve özlenen sıcak yaz ayları geldi çattı. Bu sıcak yaz aylarında vücudumuzun tek ihtiyacı su. Ve su hayatımızın her alanında kesinlikle olmazsa olmaz. Ellerimizin yıkanmaya ihtiyacı olduğunu bildiğimiz gibi, ruhsal ve bedensel olarak da su içmeye ihtiyacımız vardır. Su her daim tüketilmelidir hele de bu aylarda. Bilindiği gibi kadın ve erkek yaratılışı gereği farklıdır. Bu içtiğimiz suya kadar etki eder, farklılık gösterir. Kadınların günde ortalama 2-2,5 litre su içmesi gerekirken, erkekler ise günde ortalama 3-3,5 litre suya tekamül etmektedir. Su içme alışkanlığı çocukluktan başlar. Çocuklarımız için her alanda en iyisini istediğimiz gibi bu da bizim onlara kazandıracağımız en güzel alışkanlıklardan birisi olur. Bu yüzden çocuklarımıza da bu alışkanlığı kazandırmalı ve su içmeyi bir ihtiyaç olarak değil, alışkanlık haline getirmelerini sağlamalıyız. Eminim sizin çevrenizde de su içmeyi unutan yalnızca gördüğü zaman aklına gelip içen insanlar vardır. Kaldı ki gözümüzü açtığımız andan kapatana kadar suyu yanımızdan eksik etmememiz gerekir. Çünkü suyun saymakla bitmez tükenmez faydası vardır.

İşte su içmenin az bilinen 10 faydası:

1- Ağız kokusunu önler.

Gün içinde az besin tüketimi ve yetersiz sıvı alımı nedeniyle tükürük miktarı azalabilir. Tükürük üretiminin azalması nedeniyle, ağız temizliği için gerekli olan sıvı yetersiz kalır. Bu durum da ağız kokusuna neden olur. Tükürük salgısının azalması, kokunun yanı sıra ağız kuruluğuna da yol açar. Ağız kuruluğu ise yutkunma, çiğneme ve hatta konuşmayı bile etkiler.

2- Saçlara sağlık katar.

Yetersiz su tüketimi saç kuruluğuna, kırılmalara, kepeklenmeye ve saç kayıplarına neden olur. Su sadece nemlendirmez, vücudu temizleyerek sağlıklı, ipeksi ve parlak saçlara kavuşmamızı da sağlar.

3- Kas kitlesi fazla olanlar için daha çok gereklidir.

Spor yaparken sağlığımızı korumak için düzenli egzersiz, düzenli beslenme, düzenli uyku ve yeterli su tüketimine dikkat etmemiz gerekir. Özellikle kas geliştirici antrenmanlar yapanlar için bu dört kural kilit bir öneme sahip. Vücuttaki kas kitlesi arttıkça su ihtiyacının da artacağı mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Antrenman ve egzersizlerin hem öncesi hem de sonrasında içilen su aynı zamanda, kasılmalar ve kramplarla başa çıkmada etkili bir yöntemdir.

4- Beyinsel faaliyetler için önemlidir.

Unutkanlık merkezi beyin olduğu için bu organımızı iyi beslemeliyiz. Bunun için yeterli ve sağlıklı su tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Susuzluk unutkanlığın yanı sıra, dikkat süresini ve hareket yeteneğini de olumsuz yönde etkiler.

5- Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmeye yardımcı olur.

Gebelik döneminde vücudun daha fazla suya ihtiyacı vardır. Çünkü bebeğin gelişmesi, anne karnındaki sıvı içinde olur, annenin kan hacmi artar ve bu da daha fazla su ihtiyacı demektir. Sağlıklı bir gebelik dönemi için, annenin artan su ihtiyacını karşılaması gerekir.

6- Kabızlığın önüne geçer.

Lifli besinler, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkin bir rol oynar. Ancak ne kadar lifli gıda tüketilirse tüketilsin, yeterince su içilmediğinde, alınan lifler vücutta etkin bir şekilde kullanılmaz. Yetersiz su tüketimi, sindirim sisteminin daha az çalışmasına ve buna bağlı olarak kabızlığa yol açar.

7- Stresle savaşır.

Beyin dokusunun yüzde 85’i sudan oluşur. Eğer vücudunuzda yeteri kadar su yoksa hem ruhen hem de fiziksel olarak kendinizi stres altında hissedersiniz. Susuzluğa dayanamamamızın sebebi de aslında budur. Susuz kalan beyin dokuları, su içmek için sürekli bir istek duymamıza neden olur ve suya erişimin olmadığı durumlarda kendimizi gergin hissederiz.

8- Böbrek taşı riskini azaltır.

Yabancı ve zararlı maddeleri vücudumuzdan uzak tutan böbrekler, yeterli sıvı alınmadığı takdirde bu işlemi gerçekleştirmekte zorlanır. Bu durum birtakım böbrek hastalıklarına yol açtığı gibi, minerallerin birikimi de böbrek taşı oluşumuna neden olur.

9- Kalp dostudur.

Kanımız, hücreler için gerekli oksijeni ve diğer maddeleri su ile birlikte daha hızlı taşır. Su tüketiminin yetersiz olduğu durumlarda, kan hacmi azalabilir ve bu da dolaşım sistemini olumsuz etkileyerek kalbe düşen yükü artırır.

10- Reflünün en doğal tedavi yöntemidir.

Yaşam kalitemizi çok ciddi oranda düşüren ve tedavi edilmediği takdirde yemek borusu kanserine dönüşme ihtimali bulunan reflü için yeteri miktarda ve iyi su içmek çok önemli. Su içmek bazı hastalarda reflünün etkisini azaltırken, bazı hastalarda tamamen iyileşme dahi görülür.

Peki başka sıvılar suyun yerini tutar mı?

Gün içinde bolca tükettiğimiz çay, kahve, meyve suyu gibi sıvılar bilinenin tersine su tüketimini azaltarak; kişinin yeterli sıvı aldığını düşünmesine yol açar. Halbuki sıvı tüketimi dendiği anda önemli olan suyun doğrudan tüketimidir. Bunun nedeni içeceklerin bazılarında bulunan diüretik etkisi ile, vücuda sıvı alımından çok sıvı atımını çabuklaştırmasıdır. Bu şekilde bir yandan sıvı takviyesi yaparken; bir yandan da sıvı kaybını meydan veririz. Asitli içecekleri tüketirken ise hem mideye rahatsızlık verir hem de alınan asidin etkisini azaltmaya çalışan vücudun daha fazla su harcamasına neden oluruz. Hadi şimdi kalkın ve sıcak havanın etkisiyle kendinize buz gibi bir bardak su alın!

Arama Ekranını Kapat