Enerji Tasarrufu için Pratik Öneriler

24 Ocak 2016 Pazar

İleri teknolojiye sahip, dayanıklı, su ve enerji tasarruflu ev aletleri İle hem faturaların düzeyini düşük tutarak aile bütçesine hem de doğayı korumaya katkıda bulunuyor.

Buzdolabı seçimi yaparken, boyut büyüdükçe enerji tüketimi arttığı için , ihtiyacı doğru tespit edip uygun büyüklükte bir buzdolabı almak çok önemli. Yeni bir soğutucu cihaz alırken enerji verimliliğinin en az ‘A’ sınıfı veya üstü olmasına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü A sınıfı bir buzdolabının, B sınıfına göre ortalama enerji tüketimi %23 daha az. Buzdolabının bulunduğu konumda kullanım aşamasında dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında geliyor; buzdolabı ile radyatör, soba, ocak, fırın ve bulaşık makinesi gibi cihazlarla arasında en az 30 cm mesafe olmalı. Buzdolabı sıcaklığının +5, derin dondurucunun sıcaklığının ise -18 derecede tutulması yeterli.

Buzdolabına konulan yiyeceklerin üstü kapatılmalı, aksi takdirde içerdeki nem artıyor ve soğutucunun daha fazla çalışması gerekiyor. Sandık tipi derin dondurucuların kapağı mümkün olduğu kadar kısa süre açık tutulmalı. Cihazlar, nemli olmayan, kuru bir ortama yerleştirilmeli. Tüm dondurucuların arkası düzenli olarak temizlenmeli ve Eco tasarruf tuşundan da yararlanılmalı.

Ayrıca, bir buzdolabının ve derin dondurucunun verimli çalışma yaşı ortalama 10 yıl. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak son model bir cihazın, 10 yaşında bir cihaza oranla elektrik tüketimi daha az oluyor. Dolayısıyla eskiyen cihazları yenilemek de tasarruf açısından büyük önem taşıyor.

Bu kategorideki diğer yazılar