Ev Yapımı Yoğurtun İnsan Sağlığına Faydaları
Menüleri atla içeriğe git. enüleri atla içeriğe git. İletişim - Bize Ulaşın Uğur.com.tr
15 Şubat 2017 Çarşamba
Ev Yapımı Yoğurtun İnsan Sağlığına Faydaları

Ev Yapımı Yoğurtun İnsan Sağlığına Faydaları

Ev yapımı yoğurt, bilinen en eski gıdalardan biridir. Yoğurdun faydalarının tamamen sütün doğal özelliklerinden kaynaklanmasıdır.

Ev yapımı yoğurt, bilinen en eski gıdalardan biridir. İnsan sağlığına pek çok faydası olup, bunlardan bazılarını şöyle belirtmek mümkündür:

  • Yoğurt, glutatyon isimli moleküller sayesinde vücuda giren yabancı maddeleri bağlar ve vücut tarafından emilmelerini engeller. Nitekim çoğu zehirlenme olayında yoğurt yedirilmesinin nedeni de budur.
  • Doğal bir antibiyotiktir ve tüberküloz hastalığına karşı faydalıdır. Aynı şekilde, ince ve kalın bağırsak kanseri ile diğer sindirim sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir.
  • Probiyotik özellikleri olduğu için, sindirim sisteminin çalışmasını düzenler ve örneğin kabızlığı engeller. Kendi kendine sindirilebilen, yani vücudun ayrı bir enzim salgılamasına ihtiyaç duymayan tek gıda yoğurttur.
  • Laktoz alerjisi olanlar dahi rahatlıkla yoğurt tüketebilir. Zira yoğurtta laktoz değil, laktik asit bulunur.
  • Yağ yakıcı özelliği vardır ve bu nedenle pek çok zayıflama diyetinde kullanılır. Çabuk kilo vermek isteyenlerin muhakkak tüketmesi gereken gıdalar arasındadır.
  • Cilde parlaklık kazandırır ve cilt sağlığını olumlu yönde etkiler.

 Ancak, başlıkta da belirttiğimiz gibi, tüm bu faydaların söz konusu olabilmesi için, yoğurdun ev yapımı olması gerekmektedir. Bunun nedeni, yoğurdun faydalarının tamamen sütün doğal özelliklerinden kaynaklanmasıdır. İstatistikler, Türkiye’de her yıl 2 milyon tona yakın yoğurt üretildiğini ve kişi başı 30 kilo kadar yoğurt tüketildiğini göstermektedir. Yani yoğurt, ülkemizde son derece yaygın bir gıdadır. Ancak ne yazık ki, bu istatistikler ev yapımı değil, homojenize yoğurtları göstermektedir. Homojenize, yani marketlerde satılan yoğurtlar, sütün UHT adı verilen bir işlemden geçirilmesi ile üretilir. UHT, sütün 135 – 145 derece arasında ısıtılmasıdır. Bu sıcaklıkta ısıtılan süt içerisinde, hiçbir bakteri üremez. Dolayısıyla, çok uzun süreler saklanabilir hale gelir. Homojenize yoğurtların 6 aya varan raf ömürlerine sahip olmalarının nedeni de budur. Ancak UHT, sadece zararlı bakterileri öldüren bir işlem değil, sütün yapısını tamamen değiştiren bir uygulamadır. Diğer bir deyişle, UHT yöntemiyle üretilen yoğurtlar, yukarıda belirtilen faydalardan hiçbirine sahip değildir. Bu nedenle sadece ev yapımı yoğurtlar tüketilmeli, marketten alınacaksa da pastörize, yani önceden 75 dereceye kadar kaynatılmış süt ve yoğurtlar tercih edilmelidir. 

Arama Ekranını Kapat