Hangisi Daha Sağlıklı, Klima mı, Pervane mi, Vantilatör mü?
Menüleri atla içeriğe git. enüleri atla içeriğe git. İletişim - Bize Ulaşın Uğur.com.tr
25 Ocak 2016 Pazartesi
Hangisi Daha Sağlıklı, Klima mı, Pervane mi, Vantilatör mü?

Hangisi Daha Sağlıklı, Klima mı, Pervane mi, Vantilatör mü?

Tamam çok sıcak, tamam nefes alamıyorsunuz...

SERİNLEYECEĞİM DERKEN ZATÜRRE OLMAYIN

Tamam çok sıcak, tamam nefes alamıyorsunuz. Serin bir yere sığınmak, hatta yüzünüz klimaya dönük yaşamak istiyorsunuz. Anlıyoruz. Ama bunun bir de ertesi günü var. Yaz ortasında hasta olmamak için can simidiniz klimayı doğru kullanmalısınız. Nasıl olacağını Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece anlattı.

HANGİSİ DAHA SAĞLIKLI, KLİMA MI, PERVANE Mİ, VANTİLATÖR MÜ?

Tercihe göre hepsi kullanılabilir. Burada önemli olan, cihazı doğru kullanmak.

Örneğin dışarıda 40derece sıcaklık varken, klimanın derecesini 18’e ayarlamak doğru bir yaklaşım olmaz. Dışarıdaki sıcaklıkla klimalı ortamdaki sıcaklığın arasında en fazla yedi derece fark olması gerekiyor. Ayrıca klimanın ayarının yüksekte değil düşükte tutulması da önemli. Vantilatörlerse doğrudan kişiye dönük tutulmamalı. Cihaz, çevreyi taramalı ve mutlaka orta şiddette açılmalı.

PEKİ, YANLIŞ KULLANIM BİZİ NASIL HASTA EDİYOR?

Klimaların düzenli olarak bakımlarının yaptırılması, filtrelerinin temizlenmesi gerekir. Klima yoluyla bulaşan ‘lejyoner hastalığı’nın bakterisi nemli ortamlarda, akarsu ya da göllerde yaşar ve bu ortamlarda uzun süre canlılığını koruyabilir. Bakteri bu özelliği nedeniyle klima sistemlerinde de yaşayabiliyor ve bu sistemde oluşan aerosollerin ortamda bulunan insanlarca solunması sonucu akciğere yerleşerek hastalığa neden oluyor. Bu hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonundan ölümcül seyreden zatürreye kadar değişebilen bir hastalık. Bu hastalık dışında, özellikle iyi temizlenmeyen klimalarda üreyebilecek küf mantarları da alerjik rinit ve alerjik astıma sebep olabilir.

NASIL HASTALANIYORUZ?

Nöroloji Uzmanı Emel Gökmen’e göre yanlış kullanımı, üşütmenin yanı sıra migreni de tetikliyor, hatta yüz felcine neden olabiliyor.

Sıcak ortamda kaslar gevşer, pelte gibi olur, terleriz. Klimalı ortama geçtiğimizdeyse soğumayla kaslarda spazm artar. Özellikle terimiz kururken boynumuzu, ense kaslarımızı soğutur. Buna bağlı olarak da baş ağrılarımız artar. Migrenli olanlarda hava değişimlerinin atakları tetiklediği biliniyor. Klimalı ortamlar migren atağını da tetikler.

Klimanın soğuk ortamı ve kapalı hava sistemiyle filtrelerinde biriken bakteriler sinüzite neden olabilir. Bu şekilde de baş ağrısı başın ön kısmında ağrılık şeklinde ortaya çıkabilir. Bu ağrılardan korunmanın yolu belki klimalı ortamda bulunmamaktır ama bu kadar sıcakta imkansız. Daha çok nem alma gibi konumlarda çalıştırmak etkili olabilir.

Yüz felci doğrudan hava akımına maruz kalmakla başlayabilir. Klimanın böyle bir riski olsa da doğrudan akıma maruz kalınmadığı sürece kolay gelişmez. Klimayı sürekli çalıştırmak da doğru olmadığı gibi yatak odasında doğrudan yatağın üstüne gelen klima akımı altında uyumak da çok tehlikeli olabilir. Sabah boynunuz tutulmuş uyanabilirsiniz. Yatak odasında doğrudan değil de, belki diğer odayı açıp genel havayı rahatlatmak iyi olabilir.

KLİMA VEYA BENZERİ BİR ÜRÜN EDİNMEDEN ESKİ USÜL SERİNLEMEK MÜMKÜ DEĞİL Mİ?

Sıcak hava yükseldiği için üst katlar altlardan daha sıcak olur. Bu nedenle alt katlara, varsa bodrum katına inmek çözüm sağlayabilir. Fazla ısı veren kaynakları, örneğin ampulleri, uzun süre açık kalan bilgisayarları azaltmak gerekir. Ocak kullanmaya gerek kalmaması için de taze ve çiğ yiyecekler tüketilebilir. Bunun yanı sıra idrar söktürücü görevi yaptığından alkol ve kafeinden kaçınmak dehidratasyonu önlemek bakımından faydalı olacaktır.

Kaynak: hurriyet.com.tr

Arama Ekranını Kapat