7 Temmuz Dünya Çikolata Günü
Menüleri atla içeriğe git. enüleri atla içeriğe git. İletişim - Bize Ulaşın Uğur.com.tr
7 Temmuz 2018 Cumartesi
7 Temmuz Dünya Çikolata Günü

7 Temmuz Dünya Çikolata Günü

Çikolata… Genç, yaşlı, kadın, erkek, herkesin ortak buluşma noktası, tartışmasız dünyanın en sevilen lezzeti.

Çikolata… Genç, yaşlı, kadın, erkek, herkesin ortak buluşma noktası, tartışmasız dünyanın en sevilen lezzeti. Çikolata soğuk ve acı bir içecek olarak başladı macerasına ve özel günlerde ve dini törenlerde “acı içecek” olarak kullanıldı. Kakao çekirdeği o kadar değerliydi ki, alışverişlerinde para yerine kakao kullanıldı. Yüzyıllardır devam eden bu bağlılık, ilk olarak ne zaman başladı biliyor musunuz?

1. Dünyayı gezerken kakao çekirdeklerini keşfeden Kristof Kolomb ve arkadaşları hayran kaldıkları bu çekirdekleri Kral ve Kraliçe'ye sunmak ister ve bunun için yolculuk başlar... İspanya'ya kadar kakao çekirdeklerini getirirler. Kral ve Kraliçe'nin de beğenisini aldıktan sonra bugün hepimizin severek yediği çikolatayı bulmuş olurlar.

2. Arkeologlar ise çalışmaları sırasında milattan önce de çikolatanın bizimle olduğunu düşünüyorlar.
3. Çikolatanın kokusu beyninizdeki theta adı verilen dalgaları uyarır. Bu da rahatlamak demektir.
Bitter çikolata ise içinde birçok antioksidan barındırır ve kan basıncını düşürerek fayda sağlar.
4. Kako çekirdekleri, Theobroma Cacaco isimli kakao ağaçlarından toplanır.
Yunanca'da Theobroma 'Yiyeceklerin Tanrısı' anlamına gelir.
5. 450 gram çikolata yapmak için yaklaşık olarak 400 adet kakao çekirdeği gerekir
6. Çikolatada yüksek dozda kafein ve şeker içerir. Çikolatadaki kafein oranının çok olduğu düşünülse de aslında yanlış. Çikolatanın kafein oranı birçok gıdaya göre çok az…

7. Her gün bir miktar bitter çikolata yemek kalp hastalıkları riskini %33 oranında azaltır. Yüksek miktarda kakao içeren çikolata tansiyonu düşürür ve kan dolaşımını olumlu yönde etkiler. Bu sayede de kalp krizi riski aza indirgenmiş olur.

8. Çikolatanın ağızda anti-bakteriyel bir etkisi vardır ve bu sebeple bilinenin aksine dişleri çürümeye karşı korur.

9. Beyaz çikolata ise teknik olarak çikolata sayılmaz. Çünkü kakao, ne tanecik olarak ne de kakao yağı olarak beyaz çikolatada yoktur. Bitter çikolatada daha fazla kakao ve daha az şeker olduğu için sütlü ve beyaz çikolataya göre daha sağlıklıdır.

10. Çikolata endorfin yani mutluluk hormonu salgılatır ve mutluluk verir.

11. Dünyada kakao üretimi lideri açık ara ile Fildişi Sahilleri’dir ve kakao üretiminin %37’sini sağlanmaktadır.

12. Renkli draje tarzı çikolatalar 1941 yılında askerler için erimeyecek şekilde çikolata yapabilmek için keşfedilmiştir.

13. Çikolata baş ağrısına da sebep olabilir ve migren gibi baş ağrısı hastalıkları olanlar için fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.

14. Siyah çikolatada, sağlığımız için son derece faydalı olduğu bilinen; çinko, selenyum ve potasyum gibi mineraller bulunuyor.

15. Çikolata cildi güzelleştirir.

Ev Yapımı Çikolata:

Malzemeler;

  • 5 yemek kaşığı kakao
  • 165 gr süt tozu
  • 55 gr tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 180 gr toz şeker
  • 110 ml su

Üzeri için;

  • Yarım su bardağı iri çekilmiş fındık
  • Süt tozu ve kakaoyu bir kaseye eleyin.
  • Su ile şekeri tencereye alıp kaynatın.
  • Tereyağı ve vanilyayı ekleyip eriyinceye kadar beklettikten sonra ocaktan alın.
  • Kakao ve süt tozu karışımını kaşık kaşık ekleyip karıştırın.
  • Karışımı yağlanmış kare bir kalıba aktarın ve spatula ile üzerini düzelterek fındıkları serpiştirin.
  • Oda ısısında 15 dakika soğumaya bırakın.
  • 15 dakika derin dondurucunuzda beklettikten sonra şekilli kurabiye kalıbı ile kesin ve servis tabağına dizin.  

Çikolatalı daha fazla tarif için BURAYA tıklayabilirsiniz.

AFİYET OLSUN…

Arama Ekranını Kapat